ALTRES RECURSOS



SOBRE LECTURES FETES:

VIGOTSKY: "La imaginación y el arte en la infancia"


Lev Semenovich Vigotsky (1896- 1934) va ser un gran psicòleg soviètic que va fer diverses teories sobre la importància del context social en el desenvolupament de l'individu i l'aprenentatge. 

"La imaginación y el arte en la infancia" és un dels seus primers treballs en el qual, en forma de divulgació científica, examina un dels més complexes problemes: el caràcter i el desenvolupament de la imaginació artística en el nen. Escrita a partir dels coneixements del seu temps i publicada el 1930, aquesta obra continua servint d'exemple de literatura científico-psicològica. Els pedagogs i els pares trobaran en ella abundant i valiosa informació teòrica i pràctica.

A continuació deixo la bibliografia del llibre i un mapa conceptual dissenyat per la meva lectura d'alguns dels capítols a mode de breu resum de les idees que s'hi poden trobar. 


Vigotsky, L. S. (2011). La imaginación y el arte en la infancia. Madrid: Ediciones Akal, S.A.




MONTERO: "Lecciones de poesía para niños inquietos"

Luís García Montero va néixer a Granada el 1958, és poeta i Catedràtic de Literatura Espanyola i ha escrit onze poemaris i diversos llibres d'assaig.

 Montero"Lecciones de poesia para niños inquietos" és un llibre escrit en un llenguatge molt simple i encarat a joves i adults que vulguin saber quins són els elements clau per arribar a la culminació d'escriure poesia. Al llibre explica conceptes com: l'observació, el temps, la memòria, el ritme, etc. 

A continuació exposo la referència bibliogràfica i, clicant a la seva fotografia, obriràs un enllaç que et portarà a la seva pàgina web.


García, L. (2000). Lecciones de poesía para niños inquietos". Granada: Comares S. L. 





RODARI: "Gramàtica de la fantasia"


Gianni Rodari (1920- 1980) va ser un escriptor, periodista i pedagog italià, autor d'una extensa obra per a nens i nenes (contes, novel·les, poesia). Va representar un gir renovador en la literatura infantil. Com a pedagog, va dur a terme una tasca contínua de modernització educativa. 

"Gramàtica de la fantasia" és un volum, escrit ara fa 35 anys, traduït a un munt de llengües que s'ha convertit en un text de referència obligada per als professionals de l'ensenyament de la llengua i la lectura. El llibre és una resposta plantejada com una "Introducció a l'art d'inventar històries" ja que, per l'autor, els nens no han de ser només receptacles, sinó també productors de cultura. Algunes de les tècniques que explica són: "El binomi fantàstic", "Què passaria si...", "Construcció d'un limerick", etc. 
 Gianni Rodari
Aquí teniu la referència bibliogràfica i un enllaç (clicant el telèfon) que porta a la seva web oficial, això sí, en italià!.

Rodari, G. (2009). Gramàtica de la fantasia. Barcelona: Educaula. 

Finalment, a mode d'exemple de com Gianni Rodari treballava amb els nens i nenes "l'art d'inventar històries" deixo un vídeo que fa una explicació d'algunes de les tècniques exposades al llibre "Gramàtica de la fantasia". 




PUIG: "Tot pensant"

Irene Puig és escriptora, filòsofa, filòloga i educadora. Treballa des dels anys 80 en la formació del professorat a Catalunya divulgant el projecte "Philosophy for children" (en català Filosofia 3/18) i investigant i creant propostes per introduir l'educació reflexiva a les aules d'infantil, primària i secundària. 

Filosofia 3/18 és un projecte educatiu nascut a Catalunya l'any 1987 que té com a referent el currículum educatiu Philosophy for Children, una proposta educativa creada a Nova Jersey a finals dels seixanta. La proposta de Filosofia 3/18 té com a finalitat reforçar les habilitats de pensament a l'escola. 
"Tot pensant" és la descripció d'aquest projecte: es justifica la proposta i es descabdellen les activitats. El llibre s'acompanya d'un llibre de contes "Tot pensant... contes".

La referència bibliogràfica és: 
Puig, I. (2009). Tot pensant. Recursos per a l'educació infantil. Barcelona: Eumo.

Si pitges l'icona entrevista accediras a una entrevista feta a Irene Puig.


FONS: "Llegir i escriure per viure"

Montserrat Fons Esteve és Mestra i Dra. en Filosofia i Ciències de l'Educació. Treballa de professora de Didàctica de la Llengua a la Universitat de Barcelona.
"Llegir i escriure per viure" presenta una planificació global de l'ensenyament i l'aprenentatge inicials de la lectura i l'escriptura, que integra: els coneixements actuals sobre què és llegir i què és escriure, la manera com entenem avui que els infants construeixen el seu pensament, és a dir, aprenen, i les diferents pràctiques educatives que s'han mostrat útils per iniciar el procés d'alfabetització, sempre en el marc global de funcionament d'una classe.
La font bibliogràfica és la següent: 
Font, M. (2008). Llegir i escriure per viure. Alfabetització inicial i ús real de la llengua escrita a l'aula. Barcelona: LaGalera.


ALTRES LLIBRES

GREENE, M. (2005). Liberar la imaginación". Ensayos sobre educación, arte y cambio social. Barcelona: Graó.

El llibre defineix magistralment el paper de la imaginació a l'educació en general i a l'educació artística, la literatura i el context social i multicultural. 










SOBRE ALTRES WEBS D'INTERÈS:

A continuació es mostra una llista amb diferents pàgines web d'interès dedicades als contes i la literatura infantil i juvenil: 

PACO ABRIL
Escriptor per a infants. Enllaç amb el seu bloc. (Clica la imatge).

 Paco Abril


JORGE LUIS BORGES
Un dels grans escriptors de parla hispànica de tots els temps. La seva obra abarca narrativa, poesia i assaig. Podeu entrar a la web "Imagina i Lee", un espai per llegir i imaginar, clicant la següent imatge. 

 Imagina y lee


DIDACTICOLITE

Espai on s'ofereixen materials per treballar sobre la didàctica de la llengua partint de la literatura a les aules d'educació Infantil i primer cicle de Primària. Entra pitjant la imatge.

 didacticolite


UNA MÀ DE CONTES

Pàgina web de TV3 amb vídeos de contes i altres recursos (biblioteca, tallers, etc.) per treballar i accedir des de personatges, il·lustradors, autors, etc. 

 una mà de contes


LLIBRES AL REPLÀ

Un bloc que alguns autors col·laboradors dels mitjans de la literatura infantil i juvenil han creat per ser un espai d'opinió, estudi, reflexió i informació sobre la literatura destinada a totes les edats. 

 Llibres al replà


QUÈ LLEGEIXES?

Una iniciativa de l'Institut de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya que es plasma en aquesta pàgina web que és una comunitat de llibres en xarxa. 

 Què llegeixes?


PINZELLADES AL MÓN

És una revista d'il·lustració als llibres infantils i juvenils.


 pinzellades al món




No hay comentarios:

Publicar un comentario